FC Groningen houdt promotiedroom in leven in Venlo met dank aan Marvin Peersman en Jorg Schreuders (2024)

Of het helemaal verdiend was, daar kon je over discussiëren. Hoe dan ook, FC Groningen hield zondagmiddag de droom van rechtstreekse promotie springlevend in Venlo. Het was allemaal te danken aan Marvin Peersman en Jorg Schreuders.

Het was als een voordeel, maar ook als een nadeel uit te leggen. Aan de ene kant wisten de spelers van FC Groningen precies wat ze te doen stond voor ze in de bus stapten naar Venlo. Omdat de directe concurrenten in de strijd om plek één en twee, Willem II en Roda JC, hun wedstrijden tegen Jong AZ en TOP Oss vrijdagavond met 4-1 wonnen, volstond alleen een zege om de kansen op directe promotie in leven te houden.

Tegelijkertijd verhoogde die wetenschap de toch al stevige druk op de jonge ploeg van trainer Dick Lukkien. De Veendammer oefenmeester verklaarde eerder dat stress nauwelijks merkbare invloed heeft op zijn ploeg, maar aan de andere kant is de noorderlingen natuurlijk niets menselijks vreemds. De meeste spelers worden voor het eerst met dergelijke promotiedruk op hoog niveau geconfronteerd.

Voor 26ste keer met zelfde aanval

Hoe dan ook, Lukkien startte voor de 26ste keer in successie met hetzelfde jeugdige aanvalskwartet sinds de trainer in het najaar van 2023 radicaal ingreep en met Romano Postema, Jorg Schreuders, Luciano Valente en Thom van Bergen een geoliede en winnende vechtmachine begon te smeden. Je zou zeggen dat een elftal dat al zo lang in dezelfde samenstelling speelt elkaar blindelings zou moeten kunnen vinden op het veld, maar juist dat aspect van het Groninger spel lijkt aan enige inflatie onderhevig.

Korte passjes over enkele meters kwamen tegen VVV-Venlo in de eerste helft te vaak niet aan. Daarmee speelde FC Groningen de thuisclub in de kaart, want die liet - in navolging van steeds meer ploegen in de eerste divisie - de noorderlingen het spel maken. Tot goede, uitgespeelde aanvallen kwam het slordige en in een te laag tempo opererende FC Groningen voor rust nauwelijks, laat staan tot grote kansen.

Buitenspel

Eén van de weinige keren dat de harten van de in groten getale meegereisde Groningen-supporters een sprongetje maakten, was in de 23ste minuut toen de mannen van Lukkien op voorsprong leken te komen. Luciano Valente werd in het Venlose strafschopgebied bediend met een voorzet, kopte de bal keurig voor op Johan Hove, die de openingstreffer voor zijn rekening leek te nemen, ware het niet dat de Italiaanse Groninger werd afgevlagd voor buitenspel.

Voor de rest was het toch met name VVV dat de klok sloeg in het sfeervolle stadion De Koel. Niet dat de Limburgers FC Groningen van de mat speelden, zeker niet, maar de beste mogelijkheden en kansen waren wel voor de thuisclub. Met name de beweeglijke Martijn Berden bezorgde de ploeg van Lukkien kopzorgen. De 26-jarige aanvaller, ooit ontsproten aan de jeugdopleidingen van PSV en Vitesse, liet het zijn bewaker Isak Määttä voor diens ogen duizelen. De 22-jarige Noor verdiende de laatste tijd juist de complimenten omdat hij eindelijk het vereiste niveau te pakken leek te hebben, maar kwam in Venlo handen en voeten tekort.

Määttä uit lijden verlost

FC Groningen mocht van geluk spreken dat bij rust de stand nog in evenwicht was. Doelman Hidde Jurjus stak zijn ploeggenoten een paar keer de helpende hand toe. Lukkien greep de pauze aan om Määttä uit zijn lijden te verlossen. De linker vleugelverdediger werd vervangen door Thijmen Blokzijl. Die nam plaats in het hart van de Groninger defensie waar hij een prima wedstrijd op de mat legde. Intussen zorgde Marvin Peersman op de linkerflank voor meer stabiliteit, waardoor de noorderlingen eindelijk in hun spel konden komen.

De plaaggeest van de eerste helft, Martijn Berden, verdween in de achterzak van Peersman en werd een half uurtje na rust zelfs gewisseld door VVV-trainer Rick Kruys. FC Groningen kroop eindelijk uit zijn schulp en begon gevaarlijk voor het VVV-doel op te duiken. Na vijf minuten had Thom van Bergen de 0-1 al voor zijn rekening kunnen nemen, maar de jonge Harenaar verslikte zich in de voorzet van Jorg Schreuders en trapte over de bal heen. Een schot van Valente vloog net over.

Schreuders goudhaantje

Even later viel het kwartje toch de goede kant op voor de Groningers. Het was Peersman die het belangrijke doelpunt vanaf de linkerkant voorbereidde en voor het doel Jorg Schreuders vond. De aanvaller hoefde alleen nog maar binnen te tikken en deed dat met verve. Hij vierde het doelpunt, zijn eerste sinds 1 december 2023, uitbundig en dat mocht.

De treffer was van levensbelang voor FC Groningen, dat de kansen op directe promotie door de zege in Venlo grotendeels in eigen hand hield. De opdracht uitspreken is waarschijnlijk makkelijker dan hem uitvoeren, maar de resterende vier duels winnen tegen achtereenvolgens Cambuur, Willem II, Telstar en Roda JC en FC Groningen mag zich waarschijnlijk weer eredivisionist noemen. Doelsaldo kan dan nog een spelbreker zijn, FC Groningen staat op +1 ten opzichte van Roda, maar daar kunnen de Groningers in het laatste duel van het seizoen thuis tegen de Kerkraders zelf ook nog iets aan doen.

VVV-Venlo-FC Groningen 0-1

Scoreverloop: 78. Schreuders 0-1.

Gele kaart: Ketting (VVV-Venlo).

Scheidsrechter: Van den Kerkhof.

Toeschouwers: 6612.

VVV-Venlo: Van Crooij; Rutten (63. Van Zutphen), Ketting, Hendrikx en Janssen; Sierra en Sedlacek (71. Odriss); Berden (71. Robberechts), Smans en Verheijen (71. Doesburg); Kosidis.

FC Groningen: Jurjus; Bacuna, Rente, Peersman en Määttä (46. Blokzijl); Schreuders, Hove, Duarte (84. Pelupessy) en Valente; Van Bergen (71. Mendes) en Postema.

Op rapport

Jurjus 6,5

Bacuna 6,5

Rente 7

Peersman 7,5

Määttä 5

Schreuders 7,5

Hove 7

Duarte 7

Valente 6,5

Van Bergen 6

Postema 6

Blokzijl 7

Trainer Lukkien 7

Teamprestatie 7

Scheidsrechter Van den Kerkhof 7

FC Groningen houdt promotiedroom in leven in Venlo met dank aan Marvin Peersman en Jorg Schreuders (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 6828

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.